Home Stiri medicale Prof. Maria Dorobantu: Societatea Romana de Hipertensiune are ambitia unei institutii mari

Prof. Maria Dorobantu: Societatea Romana de Hipertensiune are ambitia unei institutii mari

27 Martie 2012 11:53
REPERE DIN STIRE
  • Cinci nume sonore in medicina romaneasca si-au unit fortele si au constituit, in 2011, Societatea Romana de Hipertensiune
  • Initial numele ales a fost Asociatia Romana de Hipertensiune.
  • Medicii specialisti si-au propus sa ajute la depistarea, evaluarea si tratamentul hipertensiunii arteriale
  • Rezultatele SEPHAR II, anuntate in iunie
Prof. Maria Dorobantu: Societatea Romana de Hipertensiune are ambitia unei institutii mari
FOTO: medicaacademica.ro

Cinci nume sonore in medicina romaneasca si-au unit fortele si au constituit, in 2011, Societatea Romana de Hipertensiune. Este vorba despre prof.univ.dr. Maria Dorobantu, care ocupa si functia de presedinte a organizatiei, prof.univ.dr. Ion Bruckner, prof.univ.dr. Cezar Macarie, prof.univ.dr. Radu Lichiardopol si de conf.univ.dr. Schiller Adalbert. Medicii specialisti si-au propus sa ajute la depistarea, evaluarea si tratamentul hipertensiunii arteriale. De asemenea, noua societate medicala militeaza pentru reducerea impactului negativ al acestei afectiuni asupra starii de sanatate a populatiei din Romania.

Initial numele ales a fost Asociatia Romana de Hipertensiune. Ulterior, avand in vedere interesul extrem de mare al specialistilor in problematica HTA, s-a considerat ca denumirea de Societatea Romana de Hipertensiune reflecta mai bine obiectivele organizatiei.

“Societatea Romana de Hipertensiune, desi constituie un proiect tanar, are ambitia unei institutii mari. Inca de la infiintare, obiectivul primar al acesteia a fost sa devina un liant intre specialistii din ariile medicale care se ocupa de hipertensiunea arteriala: medicina interna, cardiologia, diabetologia si nutritia, neurologia, nefrologia, endocrinologia, medicina generala, pediatria si chiar ginecologia. Am pornit la drum cu elan si cu proiecte indraznete, atat stiintifice, cat si dedicate preventiei in randul populatiei. Asa s-a intamplat ca, la foarte putin timp de la infiintare, Societatea Romana de Hipertensiune sa fie coordonatorul celui de-al doilea studiu epidemiologic SEPHAR”, a declarat prof.univ.dr. Maria Dorobantu, presedintele Societatii Romane de Hipertensiune.

Consiliul stiintific al celei mai noi societati medicale este urmatorul: prof.univ.dr. Maria Dorobantu – presedinte, prof.univ.dr. Eduard Apetrei – presedinte de onoare, dr. Roxana Darabont – secretar si dr. Ana Fruntelata – trezorier.

Rezultatele SEPHAR II, anuntate in iunie

Studiul epidemiologic SEPHAR II (Studiul de Prevalenta a Hipertensiunii Arteriale si evaluare a riscului cardiovascular in Romania), s-a desfasurat in perioada 15 octombrie 2011 – 15 martie 2012. Cercetarea a evaluat prevalenta hipertensiunii arteriale si a altor factori de risc cardiovasculari la populatia adulta a Romaniei, precum si tendinta evolutiva a acestora.

Rezultatele finale ale studiului epidemiologic vor fi lansate in cadrul primei Conferinte Internationale de Hipertensiune pe care Societatea Romana de Hipertensiune, organizeaza in perioada 21-23 iunie 2012, la Iasi.

Hipertensiunea arteriala este o importanta problema de sanatate atat la nivel mondial, cat si national. Daca in lume exista peste un miliard de oameni care sufera de hipertensiune, la noi in tara prevalenta acestei afectiuni depaseste 40% in randul populatiei adulte. Controlul tensiunii arteriale la pacientii romani aflati sub tratament este sub 10%.

Totodata, Testul Cartonaselor, lansat de catre Fundatia Romana a Inimii in cadrul campaniei de preventie cardiovasculara SOS Cardio, a aratat ca 50% dintre romanii care au raspuns la cele 10 intrebari sunt hipertensivi.

Potrivit OMS, se estimeaza ca cel tarziu in anul 2025 numarul persoanelor care vor avea aceasta boala va ajunge la 1,56 miliarde.

Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro
3926 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs